Boek
Nederlands

Eenzame reiziger

Jack Kerouac (auteur), Arie Storm (vertaler)
Op 12 maart 2022 is het honderd jaar geleden dat Jack Kerouac werd geboren. Op die dag verschijnt het nog niet eerder in het Nederlands vertaalde Eenzame reiziger, waarin Kerouac in ‘jazzy impressionistisch proza’ (The New Yorker) verslag doet van zijn omzwervingen door de VS, Mexico, Marokko, Londen en Parijs.



Eenzame reiziger (voor het eerst gepubliceerd in 1960) is
Titel
Eenzame reiziger
Auteur
Jack Kerouac
Vertaler
Arie Storm
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Lonesome traveller
Uitgever
Zaandam: Uitgeverij Oevers, 2022
277 p.
ISBN
9789492068828 (paperback)

Besprekingen

Op zoek naar de opperste wow

Jack Kerouac zou komend jaar 100 worden - yeah, yeah - en zijn befaamde reisverslagen uit Lonesome Traveller zijn voor het eerst vertaald. Maar wat is er met dat pompstation gebeurd?

Ze hadden d'r met hun klauwen van af moeten blijven, en al helemaal niet moeten verven. Waar is het groen! Waar is het roze! WIT! Hoezo wit?!

Die groen-roze art-decostrepen waren helemaal Kerouac, zo zag het pompstation eruit toen Jack Kerouac eind jaren veertig naar binnen slenterde, en zo kwam deze plek aan bod in On the Road, zijn in 1957 gepubliceerde roman.

'Het was prachtig in Longmont. Onder een ontzaglijk oude boom lag een groen gazon dat bij een benzinestation hoorde.''En na een verkwikkende slaap vol bedompte dromen over mijn vroegere leven in het Oosten stond ik op, waste me in het herentoilet van het benzinestation.'

Ik zag het benzinestation/pompstation in 2007, wat allejezus GROOVY was, en liep naar binnen en buiten, en dichter bij zijn mind kon ik niet komen, als de hooggeëerde geheime gast van zijn universum, spiritueel tankend bij Kerouac.

Dit was ooit het oude pompstation van Jack Kerouac, Johnson's Corner - oorspronkelijk gevestig…Lees verder

JACK KEROUAC Eenzame reiziger

BOEKENBAL

*****

‘Eenzame reiziger’ trapt af met een zin van zestien regels waarin Jack Kerouac (1922-1969) over de kade van San Pedro sjokt, en eindigt met een elegie voor de zwerver in een overgeregeld Amerika: ‘De bossen zitten vol met opzieners.’ Daartussen zit ‘een mengelmoes van het leven zoals geleid door een onafhankelijke goed opgeleide arme losbol die overal en nergens naartoe gaat’. Deze bundel non-fictiestukken, voor het eerst vertaald bij Kerouacs honderdste geboortedag, illustreert perfect de schrijfdrift van een ‘gekke

zwerver en engel’, net als zijn brein vol spontaan proza, dat we kennen uit de ultieme beatroman ‘On the Road’. De schrijver als jazzmuzikant, heftig toeterend in lange zinnen met minimale interpunctie, de gedachtestreep als pauze voor de volgende zintuiglijke ademstoot. We zien Kerouac dwalen door New York, op een stoomboot, als remmer bij de spoorlijn en als brandwacht in de bergen. Hij re…Lees verder

Over Jack Kerouac

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Tom Palumbo from New York, NY, USA

Jean-Louis Lebris de Kerouac (Lowell, 12 maart 1922 – Saint Petersburg, 21 oktober 1969) was een Amerikaans schrijver.

Levensloop

Jack Kerouac is geboren en getogen in Lowell, in de Amerikaanse staat Massachusetts. Hij groeide op in een gezin waar de voertaal Frans was en leerde Engels toen hij eenmaal naar school ging. Hij was goed in sport en kreeg een beurs aangeboden voor de universiteit.

Hij ging naar New York, maar de universiteit, waar hij een van vele getalenteerde atleten was, interesseerde hem niet zo. Uiteindelijk stopte hij met zijn studie en had verschillende baantjes, voordat hij William S. Burroughs en Allen Ginsberg ontmoette. Hij ging deel uitmaken van wat nu de Beat Generation heet, maar wat toen bekendstond als The Libertine Circle. Het was door deze groep dat hij zijn muze leerde kennen, Neal Cassady. Hij was de man die zijn avonturen over het hele continent met hem deelde en die de inspiratie we…Lees verder op Wikipedia