Een veertienjarig Joods meisje komt na een razzia in een concentratiekamp terecht. Met behulp van een kamparts ontsnapt ze aan de gaskamer en krijgt ze een job als kapo, een gevangene belast met het toezicht op haar medegevangenen. Portret van leven en overleven in een werkkamp.
Onderwerp
Concentratiekampen
Titel
Kapò
Andere titel
De kampopzichter
Regisseur
Gillo Pontecorvo
Componist
Carlo Rustichelli
Acteur
Susan Strasberg Laurent Terzieff Emmanuelle Riva
Taal
Italiaans
Uitgever
Homescreen, [2010]
1 dvd-video : zw/w.
Oorspr. opname
1959
Speelduur
112 min.
Aantekening
Italiaans gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
8717249476818

Besprekingen

Italiaanse oorlogsfilm uit 1959 van Gillo Pontecorvo, met Susan Strasberg, Laurent Terzieff en Emmanuelle Riva. Als het veertienjarige joodse meisje in een concentratiekamp met behulp van een vriendelijke kamparts terechtkomt in het deel voor politieke gevangenen wordt ze daar aangesteld als kampbewaarder. Ze komt in gewetensconflict als ze verliefd wordt op een Russische gevangene en besluit een bevrijdingsactie op te zetten. Cinema.nl geeft 4 (van 5) sterren: 'Het aangrijpende beeld van de concentratiekampverschrikkingen en de reacties van het meisje daarop worden in de tweede helft verzwakt door te oppervlakkige romantiek, terwijl de (journaal-)opnamen van concentratiekampen de geënsceneerde scènes minder waarschijnlijk maken. De film is niettemin een loffelijke poging een misschien onverfilmbaar onderwerp aan te pakken.'

Over Gillo Pontecorvo

Gilberto (Gillo) Pontecorvo (Pisa, 19 november 1919 – Rome, 12 oktober 2006) was een Italiaans filmregisseur en scenarioschrijver.

Levensloop

Pontecorvo was van Joodse komaf. Hij studeerde scheikunde en werkte vervolgens een poosje als journalist. In 1941 sloot hij zich bij de Italiaanse communistische partij aan en tijdens de Tweede Wereldoorlog zat hij in het verzet. Na de oorlog was hij een tijdlang buitenlandcorrespondent in Parijs alvorens hij begin jaren vijftig het pad van de filmregie betrad waarbij de harde werkelijkheid zijn filmonderwerpen waren.

Na een paar documentaires debuteerde hij in 1957 met de film La grande strada Azzurra waarin Yves Montand de hoofdrol vervulde. Kapò uit 1959 ging over een jonge Jodin die door middel van collaboratie het concentratiekamp Auschwitz probeerde te overleven.

Wereldwijde faam verkreeg hij met La battaglia di Algeri uit 1966 waarin hij op zeer a…Lees verder op Wikipedia