Dvd
Nederlands

Urbanus : de vuilnisheld

Erik Verkerk (regisseur), Joost Van den Bosch (regisseur), Urbanus (uitvoerder)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar, Vanaf 12-14 jaar
Igor de Rus belooft de inwoners van Tollembeek veel geld om van hun dorp een vuilnisbelt te maken. De kinderen van het dorp komen in opstand tegen dit plan. Vanaf ca. 12 jaar.
Titel
Urbanus : de vuilnisheld
Regisseur
Erik Verkerk Joost Van den Bosch
Uitvoerder
Urbanus  (stem) Sven De Ridder  (stem) Ben Segers  (stem) Frances Lefebure  (stem) Ron Cornet  (stem) Sien Eggers 1951- (stem)
Componist
Steve Willaert
Taal
Nederlands
Uitgever
Eyeworks, © 2019
1 dvd-video
Oorspr. opname
2019
Speelduur
73 min.
Aantekening
Vlaams gesproken Ondertiteling: Nederlands, Engels Gebaseerd op de Urbanus strips van Urbanus en Willy Linthout
EAN
8719372008201

Besprekingen

Animatiefilm van Urbanus, met een nieuw verhaal dat gebaseerd is op de stripreeks die hij vanaf 1983 samen met Willy Linthout schrijft en waarvan ruim 180 afleveringen zijn verschenen. De louche bankier Jef Patat vermomt zich als Igor de Rus en doet de inwoners van Tollembeek een aantrekkelijk voorstel: in ruil voor veel geld mogen de grote steden een jaar lang hun gevaarlijke afval dumpen in het dorpje. Urbanus hoopt nu eindelijk een dure ring te kunnen kopen om te trouwen met Juf Pussy, maar dan komen de kinderen in opstand tegen dit plan. Volgens de makers is de film bewust gemaakt op het randje van ‘kinderen toegelaten’: ‘een zotte animatiefilm voor jong en oud die zich afspeelt in het van de pot gerukte Urbanus-universum van Tollembeek. De film is een mix van ondeugende humor en kwajongensstreken die (niet té) jong en oud aanspreekt.’ André Waardenburg (NRC 30-4-’19) schrijft: ‘(…) De makers stoppen het verhaal vol provocerende seksistische en racistische grappen, gekoppeld aan p…Lees verder

Suggesties