Boek
Nederlands

De Vijf op avontuur

Enid Blyton (auteur), Senna Beaufort (vertaler)
+1
De Vijf op avontuur
×
De Vijf op avontuur De Vijf op avontuur
In de reeks:
De Vijf; 9
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
De ontvoering van George en Timmy brengt de Vijf in grote moeilijkheden, maar mèt de vriendschap van een zwerfstertje komt gelukkig ook hun redding. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
De Vijf op avontuur
Auteur
Enid Blyton
Vertaler
Senna Beaufort
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Five fall into adventure
Uitgever
Antwerpen: Standaard uitgeverij, 2022
210 p.
ISBN
9789002275623 (hardback)

Besprekingen

Een titel uit een van de series van 's werelds best verkopende kinderboekenauteur behoeft geen introductie. De ingrediënten van het avontuur: gestolen documenten, louche schurken, duistere grotten, een geheimzinnige toren en de vier vertrouwde kinderen met hun hond. Dit alles bijeengebracht in een toegankelijk verteld verhaal vol spanning en een happy end. Het voldoet aan alle verwachtingen ten aanzien van het triviale seriewerk, inclusief een gebrekkige logica. Herdruk van de gemoderniseerde editie: meer eigentijds taalgebruik, hier en daar ingekorte beschrijvingen zonder het oorspronkelijke verhaal geweld aan te doen, modernere zwartwitillustraties en stevige kaft met een waterverftekening. De eerdere versie van dit deel werd gekenmerkt door vooroordelen tegen bepaalde bevolkingsgroepen; door de bewerking is het geheel nu meer acceptabel. Voor kinderen vanaf ca. 9 jaar.

Over Enid Blyton

Enid Blyton (Londen, 11 augustus 1897 - aldaar, 28 november 1968) was een Brits schrijfster van kinderboeken. Zij is vooral bekend geworden met de boekenreeksen De Vijf (The Famous Five) en Noddy. Hoewel de schrijfster al vele jaren overleden is, blijven haar werken bij jonge mensen in trek.

Biografie

Blyton werd geboren in East Dulwich, Zuid-Londen, als dochter van Thomas Carey Blyton en Theresa Mary Harrison. Ze had twee jongere broers. Ze kon vooral met haar vader opschieten. Van 1907 tot 1915 ging ze naar de St. Christophers School voor meisjes in Beckenham in Zuidoost-Londen.

In 1910 scheidden haar ouders. In die tijd begon ze te schrijven, mogelijk om zich terug te trekken in een fantasiewereld. Samen met haar vriendinnen Mirabel Davis en Mary Attenborough richtte ze een tijdschrift op met de naam DAB, de beginletters van hun achternamen.

Vanaf haar 19de volgde ze de opleiding voor onder…Lees verder op Wikipedia