Boek
Nederlands

De eikelvreters

Els Pelgrom (auteur)
+1
De eikelvreters
×
De eikelvreters De eikelvreters

De eikelvreters

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Curro vertelt hoe hij eind jaren veertig in Andalusie͏̈ opgroeit. Het is een hard leven van honger lijden en werken, maar toch kan hij met heel weinig gelukkig zijn. Vanaf ca. 13 jaar.
Onderwerp
Armoede, Spanje
Titel
De eikelvreters
Auteur
Els Pelgrom
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, © 2022
207 p.
ISBN
9789024597321 (hardback)

Besprekingen

Het verhaal wordt verteld in de ik-persoon door de echtgenoot van de schrijfster, die in het verhaal Curro wordt genoemd. Hij kijkt terug op zijn jeugdjaren in Zuid-Spanje. Als het boek begint is het 1945. Curro is dan 8 jaar. Hij vertelt hoe hij in Andalusië is opgegroeid. Hij schetst een beeld van honger en armoede maar zonder enige klaagzang of sentimentaliteit. Verslag over de vindingrijkheid van hem en zijn ouders om het voortdurende voedselprobleem het hoofd te bieden. Hij vertelt over de personen die in zijn dorp wonen, over de dood van zijn grootmoeder, over het hoeden van varkens en het zoeken van eikels die als voedsel dienen. Een prachtig, zeer filmisch geschreven verhaal, waarbij voldoende ruimte wordt overgelaten om iedere lezer zijn geheel eigen beelden te laten vormen. Het boek bevat nauwelijks dialogen, maar is juist daardoor boeiend en beeldend. Het geeft een prachtig portret van Andalusië en haar bewoners. Deel uit de Gouden Griffelreeks. Het boek kreeg de Gouden Gri…Lees verder

Over Els Pelgrom

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Anefo / Croes, R.C.

Els Pelgrom (pseudoniem van Else Koch) (Arnhem, 2 april 1934) is een Nederlandse schrijfster, voornamelijk van kinderboeken.

Leven

Els Pelgrom werd op 2 april 1934 in Arnhem geboren als Else Koch. De hongerwinter bracht ze door op een boerderij op de Veluwe, dit is een element dat in haar boeken terugkomt. In Amsterdam volgde ze de school voor kunstnijverheid en een opleiding tot onderwijzeres. Met haar echtgenoot (beeldend kunstenaar Karl Pelgrom) en haar drie kinderen woonde ze in Drenthe en Groningen.

In 1962 debuteerde Pelgrom met Het geheimzinnige bos. Ze deed redactiewerk voor een kinderrubriek, vertaalde boeken, schreef boekjes voor beginnende lezers en bewerkte klassieke verhalen voor kinderen met leesproblemen.

Na haar scheiding keerde ze terug naar Amsterdam, waar ze korte tijd bij de openbare bibliotheek werkte. In 1977 verscheen haar tweede boek: De kinderen van het Achtste Woud, dat wel …Lees verder op Wikipedia