Boek
Nederlands

Moed en tegenspoed : edelvrouwen in de Bourgondische tijd

+1
Moed en tegenspoed : edelvrouwen in de Bourgondische tijd
×
Moed en tegenspoed : edelvrouwen in de Bourgondische tijd Moed en tegenspoed : edelvrouwen in de Bourgondische tijd

Moed en tegenspoed : edelvrouwen in de Bourgondische tijd

Verhandeling over de geschiedenis van edelvrouwen en de weerstand tegen vrouwen met een machtspositie in het Bourgondische rijk aan het einde van de middeleeuwen.
Titel
Moed en tegenspoed : edelvrouwen in de Bourgondische tijd
Auteur
Edward De Maesschalck 1946-
Taal
Nederlands
Uitgever
[Gorredijk]: Uitgeverij Sterck & De Vreese, 2022
303 p.
ISBN
9789056158729 (hardback)

Besprekingen

Een boek over vrouwengeschiedenis, het Bourgondische rijk en de middeleeuwen. Het boek behandelt de geschiedenis van edelvrouwen die in eigen naam bestuurden of strijdden maar in de overgangstijd van middeleeuwen naar renaissance hardhandig werden tegengewerkt door een verandering in de sociale acceptatie van de vrouw als gezaghebbend persoon. Tien edelvrouwen passeren de revue waaronder Margaretha van Brabant, Christine de Pisan, Jeanne d’Arc, Jacoba van Beieren en Margaretha van Oostenrijk. Ook heeft het boek aandacht voor fenomenen als bastaards, nonnen, begijnen, zieneressen, politiek actieve vrouwen en vermeende heksen, vrouwenkleren en juwelen, liefde, seks en ongepaste mannengrappen. Informatief, maar prettig en begrijpelijk geschreven. Het boek zal speciaal in de Middeleeuwen geïnteresseerde lezers aanspreken. Met foto’s en kleurenillustraties, hoofdzakelijk Middeleeuwse miniaturen en portretten. Edward De Maesschalck (Leuven, 1946) is een Belgische historicus.

Over Edward De Maesschalck

Edward De Maesschalck (Leuven, 16 november 1946) is een Belgisch historicus en programmamaker voor de VRT.

Levensloop

De Maesschalck studeerde geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Leuven en aan de École nationale des chartes in Parijs. In 1969 werd hij assistent nieuwe geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Leuven en in 1977 promoveerde hij tot doctor in de wijsbegeerte en letteren aan deze universiteit. Hij bleef tot in 1979 assistent.

Hij was vervolgens gedurende meer dan dertig jaar programmamaker bij de VRT en verzorgde onder meer diverse programma's met historische onderwerpen. Vanaf 1996 was hij programma-adviseur bij Canvas.

Daarnaast schreef hij een aantal historische werken. Hij werkte onder meer aan publicaties voor het grote publiek, uitgegeven door de uitgeverij Waanders in Zwolle, zoals Waar is de tijd in Leuven en De 25 dagen van Vlaanderen. Hij trad ook op als begeleider bij …Lees verder op Wikipedia