Boek
Nederlands

Eleanor Rigby

Douglas Coupland (auteur)
Een eenzame vrouw wordt naar het ziekenhuis geroepen om haar zoon, die ze na zijn geboorte afstond ter adoptie, bij te staan.
Extra onderwerp
Moeder-zoon relatie, Romans
Titel
Eleanor Rigby
Auteur
Douglas Coupland
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Eleanor Rigby
Uitgever
Amsterdam: Anthos, 2007
259 p.
ISBN
9789041410207

Besprekingen

Liz Dunn is eenzaam en alleenstaand. Met aanstekelijk cynisme maakt ze dat de lezer van haar verhaal duidelijk. Dan is daar de onverwachte komst van een zoon, Jeremy, die ze direct na de geboorte had afgestaan. Jeremy is charmant, weet mensen voor zich te winnen en doet Liz opbloeien. Maar hij is ook ernstig ziek: hij lijdt aan een agressieve vorm van multiple sclerose en heeft apocalyptische visioenen. Zeven jaar na Jeremy’s dood krijgt Liz het verzoek naar Wenen te komen, waar ze zijn verwekker ontmoet. Coupland schreef een roman over eenzaamheid, (moeizame) familierelaties en zingeving, thema’s die ook in zijn eerdere boeken voorkwamen. Ondanks vele bizarre gebeurtenissen weet hij de worsteling met het leven van zijn personages treffend over te brengen, zowel door ontroering op te wekken als door komische typeringen en dialogen. Minder geslaagd is het mystieke tintje dat de roman krijgt. Deze uit 2004 daterende roman, waarvan de titel verwijst naar de Beatles-song over eenzame mens…Lees verder

Over Douglas Coupland

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door

Douglas Coupland

Douglas Coupland (Rheinmünster, 30 december 1961) is een Canadees schrijver. Hij is bekend geworden door zijn debuut-boek Generation X, dat verscheen in 1991. Jongeren herkenden zich in de nihilistische gedachten van de hoofdpersonages.

Coupland werd geboren op een NAVO-basis in Rheinmünster-Söllingen (Duitsland) en groeide op in Vancouver waar hij in 1984 aan het Emily Carr College of Art and Design afstudeerde als beeldhouwer. Hij maakte reizen naar Italië en Japan, en volgde aan de Universiteit van Hokkaido een cursus product design. Coupland exposeerde in 1987 in de Vancouver Art Gallery en begon aan het eind van de jaren tachtig in plaatselijke tijdschriften te publiceren. Hieruit kwam zijn eerste boek voort. Hij bleef daarnaast beeldhouwen.

In 2005 kwam hij uit de kast als homoseksueel.

Technologie

Coupland vat de tijdsgeest van periodes met aandacht voor nieuwe technologie en knipogen naar de populair…Lees verder op Wikipedia