Boek
Nederlands

Bakvis : een leesautobiografie : essays

Daniël Rovers (auteur)
+1
Bakvis : een leesautobiografie : essays
×
Bakvis : een leesautobiografie : essays Bakvis : een leesautobiografie : essays

Bakvis : een leesautobiografie : essays

Daniël Rovers (auteur)
Essays over de invloed van verhalen op de lezer, aan de hand van de eigen leeservaringen van de auteur (1975).
Titel
Bakvis : een leesautobiografie : essays
Auteur
Daniël Rovers
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, © 2018
318 p.
ISBN
9789028427563 (paperback)

Besprekingen

De boeken die je vanaf je kindertijd leest, zijn van invloed op wie je later wordt. Dit uitgangspunt vormt voor de schrijver (en ook vertaler en docent essays) de basis voor dit boek vol essays over literatuur. Op basis van onder andere eigen (lees)ervaringen, feiten en artikelen beschrijft hij de invloed die schrijvers en boeken hebben gehad op zijn schrijversontwikkeling. Hij begint met boeken uit zijn jeugd als 'Pluk van de Petteflet', de romans van Thea Beckman en het dagboek van Anne Frank, om te vervolgen met boeken van onder anderen Kafka, Claus, Kellendonk, Fitzgerald en David Foster Wallace, van wie hij een roman vertaalde. Zijn bespiegelingen komen het beste over als je als lezer ook kennis hebt van de besproken auteur. Het taalgebruik is niet moeilijk, maar de keuzes voor onderwerpen zijn niet doorsnee. Doelgroep is de literatuurliefhebber die, naast het lezen zelf, nieuwsgierig is naar de onderliggende lagen en mogelijke bedoelingen van de auteurs van de behandelde boeken…Lees verder

Over Daniël Rovers

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Chris van Houts

Daniël Rovers (Zelhem, 14 oktober 1975) is een Nederlandse schrijver.

Biografie

Daniël Rovers groeide op in het gehucht Velswijk, in de Gelderse Achterhoek. Hij woonde in Nijmegen, Gent, Brussel en Amsterdam, en was werkzaam als leraar NT2, journalist, promovendus en rondleider.

Romans

De debuutroman Elf (2010) - volledige titel: Elf levens - beschrijft de levens van elf mensen die in Brussel wonen, levens die onderling verbonden blijken. In 2011 verscheen de roman Walter, die het leven volgt van een Noord-Brabantse seminarist die volwassen wordt in de jaren vijftig en zestig. De waren, verschenen in 2017, gaat over drie vrienden die samenkomen op de plek waar ze elkaar twintig jaar geleden leerden kennen, in Nijmegen. De geschiedenis van de vriendschap is verweven met de afzonderlijke liefdes die ze afzonderlijk beleven.

Essays…Lees verder op Wikipedia