The white tiger : a novel

Aravind Adiga (auteur)

The white tiger : a novel

Een arme Indiase jongeman kan de verleiding van het grote geld niet weerstaan.
Onderwerp
Kasten ; India, India
Titel
The white tiger : a novel
Auteur
Aravind Adiga
Taal
Engels
Uitgever
New York: Free Press, 2008
276 p.
ISBN
9781416562597

Andere formaten:

Andere talen:

Besprekingen

De Booker Prize wordt 40. Dat maakt dat deze editie en de decennialange geschiedenis van de meest prestigieuze Britse literaire prijs die eraan voorafgaat, extra media-aandacht krijgen. De tweede Best of the Bookers (de eerste vond plaats naar aanleiding van het 20e jubileum van de Booker) herbevestigde Salman Rushdie met Midnight's children in zijn status van beste Booker-laureaat aller tijden. Op dat front geen verrassingen, wel het feit dat hij met zijn nieuwste boek The enchantress of Florence niet weerhouden werd voor de shortlist. Een lot dat andere favorieten van de longlist (Joseph O'Neill, John Berger en Michelle de Kretser) met hem deelden. Om zoals elk jaar maar te zwijgen over de klinkende namen die zelfs de Booker Dozen niet haalden. Het mag dan ook niet verbazen dat voor dit jubileum oud-juryleden op de rooster werden gelegd over het reilen en zeilen in de Booker-keuken, waarbij het spook van het compromis vaak de kop opsteekt. En dan zijn er nog de gemiste kansen, boeke…Lees verder
Balram wordt geboren in een arm deel van India. Al vroeg moet hij hard werken voor de kost zonder uitzicht op een goede toekomst. Dan heeft hij het geluk dat hij als chauffeur wordt gehuurd door een rijke landeigenaar. Hij rijdt door India en komt in aanraking met een totaal andere cultuur dan die hij gewend was. Hij wordt er corrupt door. Uiteindelijk kan hij de verleiding van het geld niet weerstaan en hij vermoordt zijn baas. Met het buitgemaakte geld bouwt hij een nieuw bestaan op. Nu gebruikt hij de corruptie van de mensen om hem heen om tot rijkdom te komen zonder enig gevoel van wroeging. Dit boek is geschreven in de vorm van een lange brief aan een bezoekende hoge Chinese ambtenaar. De schrijfstijl is vlot, er zijn veel dialogen, en het taalgebruik is eenvoudig. Er wordt een goed beeld geschetst van de politiek en de economie van India. De afloop is verrassend en zeer bevredigend. Al met al een debuutboek met een bijzonder thema, dat veel lezers zal boeien.

Over Aravind Adiga

Aravind Adiga (Madras, 23 oktober 1974) is een Indiaas schrijver. Met zijn debuutroman De witte tijger won hij in 2008 de Man Booker Prize.

Biografie

Aravind Adiga werd geboren in Madras (officieel Chennai) op 23 oktober 1974 als kind van dr. K. Madhava Adiga en Usha Adiga. Hij groeide op in Mangalore en ging naar de Canara High School en de St. Aloysius High School, waar hij in 1990 succesvol examen deed. Nadat hij met zijn familie naar Sydney was geëmigreerd, bezocht hij de James Ruse Agricultural High School. Daarna volgde hij een studie Engelse literatuur aan de Columbia-universiteit, New York, die hij in 1997 afrondde als salutatorian (academische titel voor de op twee na beste student van het collegejaar). Hij studeerde vervolgens aan het Magdalen College in Oxford. Sindsdien werkt hij als journalist in Azië. Op het moment leeft hij in Bombay.

Adiga begon zijn journalistieke carrière als financieel journalist bij de F…Lees verder op Wikipedia