Algiers, jaren '20. Wanneer de kat van de rabbijn plotseling mensentaal kan spreken, beleven ze samen vreemde avonturen.
Titel
Le chat du rabbin / dir. Delesvaux Antoine, Joann Sfar ; scen. Joann Sfar ... [et al.] ; d'après le roman de Joann Sfar
Regisseur
Antoine Delesvaux Joann Sfar
Componist
Olivier Daviaud
Uitvoerder
François Morel 1957- (stem) Maurice Bénichou  (stem) Hafsia Herzi  (stem) François Damiens  (stem) Mathieu Amalric  (stem) Jean-Pierre Kalfon  (stem) Mohamed Fellag  (stem) Sava Lolov  (stem)
Taal
Frans
Uitgever
Cinéart, 2011
1 dvd-video
Oorspr. opname
2011
Speelduur
100 min.
Aantekening
Frans gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
5414939159916
mooov

Besprekingen

Deze Franse animatiefilm van Joann Sfar en Antoine Delesvaux is de tweede film die stripschrijver en -tekenaar Sfar regisseerde, na 'Gainsbourg, vie héroïque'. Het verhaal is gebaseerd op de delen 1, 2 en 5 van Sfar's stripreeks 'De kat van de rabijn' (2002-2006), die is geïnspireerd door zijn Joods-Arabische wortels. In het Algiers van de jaren twintig woont rabbijn Sfar in de kashba, samen met zijn mooie dochter, kat en papegaai. Wanneer de kat de papegaai opeet, kan hij plotseling mensentaal spreken, maar het eerste wat hij vertelt is een leugen. De kat is ironisch en brutaal en stelt kritische vragen over de joodse godsdienst, maar wil ook zijn bar mitswa doen om vrienden te kunnen blijven met dochter Zlabya. Het is het begin van een reeks bizarre avonturen die de rabbijn, de kat en andere vrienden tot in de binnenlanden van Afrika brengt. Door het inkorten voor de film is het verhaal soms fragmentarisch en minder subtiel dan de stripboeken. Patricia Smagge (Movie 2 Movie, i) noem…Lees verder