Boek
Nederlands

Achter de Zeven Sloten

Anne Takens (auteur), Hélène Jorna (illustrator)
+1
Achter de Zeven Sloten
×
Achter de Zeven Sloten Achter de Zeven Sloten

Achter de Zeven Sloten

Anne Takens (auteur), Hélène Jorna (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Prinses Annabella woont in een prachtig paleis en heeft alles wat je maar kan bedenken. Toch is ze niet gelukkig en vooral erg eenzaam. Op een dag vindt ze een verrekijker. Daarmee ontdekt ze de wereld achter de paleismuren. Eén ding is zeker: daar wil ze naartoe.
Extra onderwerp
FAV, vriendschap
Leesniveau
AVI M5, AVI 6
Titel
Achter de Zeven Sloten
Auteur
Anne Takens
Illustrator
Hélène Jorna
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Assen: Maretak, 2012
72 p. : ill.
ISBN
9789043703895 (hardback)

Besprekingen

Achter de zeven sloten is een deel uit de reeks 'Sterrenstof'. Het taalgebruik is zeer eenvoudig. In het kasteel Tintagel, op een hoge heuvel, woont prinses Annabella. Ze heeft alles wat ze wilt, maar voelt zich eenzaam. Zeker nu het bijna haar verjaardag is. Annabella heeft geen moeder, haar vader is vaak op reis en ze krijgt les van een barones die de prinses maar weinig avontuur toestaat. Het beeld van de barones is stereotiep: een deftige vrouw met een zwarte jurk, haar haar in een knotje. 
Het is meteen duidelijk dat de eenzame prinses avontuur zoekt en het liefst van al andere kinderen wil ontmoeten. Op een dag vindt ze een verrekijker en ontdekt ze het schooltje De Regenboog. Op het schoolplein ziet ze spelende kinderen. Dat is het begin van een reeks bijzondere gebeurtenissen. Uit een luchtballon valt een pop die precies lijkt op de jongen die haar aan de rand van het bos opwacht wanneer Annabella stiekem ontsnapt om de school te bezoeken. De jongen vertelt haar da…Lees verder
Prinses Annabella woont op een prachtig kasteel en heeft alles wat ze wil, maar voelt zich erg alleen. Ze wil graag de wereld buiten het kasteel ontdekken en met andere kinderen spelen, maar dat vindt haar vader niet goed. Als ze op een dag een verrekijker vindt, ontdekt ze dat er buiten de kasteeltuin veel moois te zien is. Ze gaat op onderzoek uit en ontmoet een jongetje, dat haar meeneemt naar zijn school. Er gaat een nieuwe wereld voor haar open. Enigszins voorspelbaar verhaal met grappige details, zoals de voorliefde van de prinses voor klompen. De fantasieën van de prinses en de zich soms ietwat merkwaardig gedragende volwassenen, vragen enig inlevingsvermogen van jonge lezers. Vlot geschreven tekst met veel dialogen en korte zinnen, AVI-M5. De tekst wordt rechts niet uitgelijnd. Verlevendigd met vaak paginavullende, kleurrijke illustraties, die het verhaal iets extra’s geven. Nieuw deel uit de serie 'Sterrenstof'*, boeken met herkenbare thema's voor kinderen uit groep vijf. Ver…Lees verder

Over Anne Takens

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door bibliotheekzwartewaterland

Anne Takens (Schiedam, 14 april 1938 - Arnhem, 27 december 2013) was een Nederlands schrijfster van kinderboeken.

Levensloop

Takens schreef als kind al verhaaltjes. In 1959 verhuisde ze naar Arnhem en studeerde daar Nederlands MO. Ze debuteerde als kinderboekenschrijver in 1986 met verhalen voor kleuters in het kleuterblad Bobo. In datzelfde jaar kwam haar eerste boek uit in het kinder- en jeugdboekenfonds van Uitgeverij Holland onder de titel Even schuilen voor het onweer. Het is een autobiografisch kinderboek dat zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog.

Sindsdien verschenen meerdere kinderboeken van haar hand. Ze gaan voor het grootste deel over de realiteit van school of gezin, over vriendschap, liefde, verliefdheid, verbondenheid met ouders, grootouders en dieren, over verdriet, eenzaamheid, over pesten, anders zijn, feesten en plezier.

Takens heeft ook sprookjesachtige verhalen geschreven en een aantal…Lees verder op Wikipedia