Boek
Nederlands

Vesper : gedichten

Anne Broeksma (auteur)
+1
Vesper : gedichten
×
Vesper : gedichten Vesper : gedichten

Vesper : gedichten

Poe͏̈zie en proza waarin de auteur op zoek gaat naar het juiste woord.
Extra onderwerp
Poëziekrant
Titel
Vesper : gedichten
Auteur
Anne Broeksma
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2021
61 p.
ISBN
9789025464950 (paperback)

Besprekingen

Anne Broeksma schrijft gedichten zacht als de schemer

Anne Broeksma schrijft gedichten zacht als de schemer.

Bij het vallen van de avond kun je een gebed opzeggen. Een vesper, zouden gelovigen het noemen. Je kunt ook, zoals Anne Broeksma dat in haar nieuwe bundel doet, gedichten schrijven. Broeksma's verzen ademen een verlangen dat misschien ingegeven is door de schemer waarin ze bedacht zijn, want er spreekt een opmerkelijke wens tot verdwijnen uit. Of het nu gaat om opgaan in een oceaanstroming, wandelend verdwijnen in bessenstruiken of het dansend ineengaan van een zwerm bijen; versmelting met de natuur is wat de dichter lijkt te zoeken.

Ze schrijft in Vesper gedichten zacht als de avondschemer in een Zweedse zomer. Soms zijn ze prikkelend, soms sereen verhalend en soms ontberen ze weer wat spanning. Ergens halverwege schrijft Broeksma treffend: 'ik zocht me een weg en dook in conifeer/ rook het dichtschroeien van taal'. Treffend, want die conifeer is banaal; heet en brandend kunnen woorden zeker zijn, en schroeien kunnen ze zeker ook, je zou alleen willen dat ze dat net wat vak…Lees verder

Proza en poëzie wedijveren hier in het mysterie van het zoeken naar het juiste taalgebruik, waar een woord zich nu eens bij aansluit dan weer van isoleert. ‘Spreekwoorden’ noemt de schrijfster deze zoektocht. Herinnering en visioen wisselen elkaar af in schuilplaatsen. Precies dat zoeken levert hier de essentie op van het gedicht. Verhalend of doortastend, meestal egocentrisch sluit de dichter zich af of gaat op in wat het woord aandraagt. Die ommekeer van het gewone naar het gezochte biedt de ene na de andere verrassing. Wel blijft de natuur daarbij centraal staan, ook in de meer erotisch geladen fantasie. Diverse gedichten gaan terug op herinneringen aan personen of locaties, Aziatische wouden in het hoge noorden. In haar korte verhalen en gedichten lijkt ze zich aan te sluiten bij de reacties van haar toehoorders, als in journalistiek. De jury van de C. Buddingh'-prijs noemt haar gedichten 'stemrijk en beweeglijk'. Zelf spreekt ze ook over 'notulen' bij het ongerijmde, een 'wordpre…Lees verder

Laat het wild wild

Achter de vriendelijke dichtregels van Anne Broeksma woelt en krioelt het.

De Nederlandse natuur is misschien niet heel veel meer dan 'een stukje bos ter grootte van een krant', dat bos is wel een steeds aanlokkelijker toevluchtsoord. Op een zonnige zondagmiddag is het dé plek om even te ontsnappen aan dat almaar krapper zittende huis, aan schermen met opdringerige mails en nieuws dat om aandacht blijft schreeuwen.

Het ongerepte bos als plek om tot rust te komen. Hoewel?

Dichter Anne Broeksma vraagt zich af hoe ongekunsteld dat bos nog is, als ze het in haar tweede bundel Vesper heeft over 'het theater/ dat we natuurgebied noemen'.

In Vesper klinkt iemand die zich beklemd voelt en opgesloten in een wereld vol systemen en verwachtingen: 'soms voel ik mij verstrikt in een onhaalbare wereld waarachter werelden zitten/ die ik niet mag zien'. Van iemand die wegen zoekt om opnieuw met de natuur in contact te komen.

Dat lijkt zweverig, en Broeksma's poëzie heeft, met alle verkleinwoorden en tot bijvoeglijk naamwoord omvorm…Lees verder

Over Anne Broeksma

Anne Broeksma is een Nederlands schrijver en dichter.

Haar werk is geïnspireerd door natuur. Voor haar poëziedebuut Regen kosmos kamerplant (Uitgeverij Atlas Contact, 2014) ontving ze het C.C.S. Crone Stipendium. Haar tweede bundel Vesper (2021) werd genomineerd voor de Herman de Coninckprijs. Ze schreef korte verhalen bij het collectief "Shortreads" en doet onderzoek naar schubdieren. Haar blog heet "Notulen bij het ongetemde".

Lees verder op Wikipedia