Boek
Frans

Barbe Bleue : roman

Amélie Nothomb (auteur)

Barbe Bleue : roman

Genre:
Als een 25-jarige lerares in een chique Parijse wijk een riant onderkomen huurt bij een conservatief katholieke kluizenaar, ontdekt zij al snel dat acht eerdere huursters spoorloos verdwenen zijn.
Titel
Barbe Bleue : roman
Auteur
Amélie Nothomb
Taal
Frans
Uitgever
Paris: Albin Michel, 2012
169 p.
ISBN
9782226242969 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Saturnine Puissant, een 25-jarige vrouw die in Parijs stage loopt, krijgt het aanbod een schitterende kamer te betrekken in het kapitale pand dat een Spaanse edelman in Parijs bewoont. De begeerlijke verhuurder van middelbare leeftijd verbiedt zijn nieuwe huurster echter de in het luxueuze huis aanwezige donkere kamer te betreden en hij gebiedt haar iedere dag met hem te dineren. Tijdens die gezamenlijke maaltijden met champagne en dure wijn voeren zij scherpzinnige gesprekken met als motieven de vele eieren in de gerechten, foto’s, geloof, liefde en de acht in dit huis verdwenen vrouwen. Saturnines onverschrokkenheid, haar snedige antwoorden en vlijmscherpe reacties behoeden haar ervoor het lot van haar acht voorgangsters te ondergaan. Dit surrealistische verhaal vol reminiscenties aan het sprookje ‘Blauwbaard’ en aan de beruchte Engelse koning Hendrik XIII is vermakelijk, vlot verteld, zeer ironisch maar ook licht voorspelbaar. Kleine roman van de bekende, niet onomstreden Franstali…Lees verder

Over Amélie Nothomb

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door ΛΦΠ

Amélie Nothomb, schrijversnaam van jonkvrouw Fabienne Claire Nothomb (Etterbeek, 9 juli 1966), is een Franstalig Belgisch schrijfster, die afwisselend in Parijs en Brussel woont en werkt.

Biografie

Doordat haar vader, Patrick Nothomb (1936-2020), diplomaat was, bracht Nothomb haar jeugd achtereenvolgens door in Japan, China, de Verenigde Staten, Laos, Myanmar en Bangladesh. Toen zij op 17-jarige leeftijd in België kwam wonen, voor het beëindigen van de middelbare school en voor haar studie Romaanse filologie aan de Université libre de Bruxelles, voelde ze zich eenzaam en onbegrepen. Om de eenzaamheid te verdrijven, begon ze te schrijven.

Na haar universiteitsdiploma te hebben behaald, keerde Nothomb terug naar Tokio, waar ze tolk Japans wilde worden. Ze ging bij een grote Japanse onderneming werken, wat geen succes werd. De onaangename en bizarre ervaringen die ze in haar baan opdeed, schreef ze van zich af …Lees verder op Wikipedia