Boek Nederlands

De zwarte heer Bazetub : roman

Albert Vigoleis Thelen (auteur), Wil Boesten (vertaler)

De zwarte heer Bazetub : roman

Albert Vigoleis Thelen (auteur), Wil Boesten (vertaler)
Titel
De zwarte heer Bazetub : roman
Auteur
Albert Vigoleis Thelen
Vertaler
Wil Boesten
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Der schwarze Herr Bahssetup
Uitgever
Amsterdam: Cossee, © 2018
654 p.
ISBN
9789059368200 (hardback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Fabuleus verteltalent

Vermakelijke anekdotes en vermoeiende uitweidingen wisselen elkaar af bij Albert Vigoleis Thelen, een Duitse bohemien die lang in Nederland woonde.

Talenwonder Albert Vigoleis Thelen (1903-1989), geboren net over de Duitse grens, was een bohemien zoals je ze zelden meer tegenkomt. In 1931 arriveerde hij in Amsterdam, waar zijn Zwitserse geliefde Beatrice Bruckner werkte als gouvernante. Hij maakte er kennis met schrijvers als Menno ter Braak, Hendrik Marsman, Victor van Vriesland. Nog datzelfde jaar vertrok het paar naar Mallorca, maar het contact met de Nederlandse letteren bleef. Vanaf 1936 waren Thelen en Bruckner voortdurend op de vlucht voor de aanhangers van dictator Franco. Na de oorlog keerden ze vanuit Portugal terug naar Amsterdam, waar ze tot 1954 woonden.

Het verhaal wil dat Thelen destijds bij een goed glas wijn prachtig kon vertellen over zijn mediterrane avonturen. Op zeker moment zou uitgever Geert van Oorschot hebben geroepen: 'Mensch, schreiben Sie mir das mal auf.' Dat gebeurde. In 1953 debuteerde Thelen bij Van Oorschot met Die Insel des zweiten Gesichts. Een Nederlandse vertaling kwam er toen niet v…Lees verder