Boek
Nederlands

De zwarte heer Bazetub : roman

Albert Vigoleis Thelen (auteur), Wil Boesten (vertaler)

De zwarte heer Bazetub : roman

Albert Vigoleis Thelen (auteur), Wil Boesten (vertaler)
Ervaringen en gewaarwordingen van twee vrienden tijdens hun verblijf in Nederland weergegeven op spottende, humoristische, spannende en wijdlopige wijze.
Titel
De zwarte heer Bazetub : roman
Auteur
Albert Vigoleis Thelen
Vertaler
Wil Boesten
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Der schwarze Herr Bahssetup
Uitgever
Amsterdam: Cossee, © 2018
654 p.
ISBN
9789059368200 (hardback)

Besprekingen

Fabuleus verteltalent

Vermakelijke anekdotes en vermoeiende uitweidingen wisselen elkaar af bij Albert Vigoleis Thelen, een Duitse bohemien die lang in Nederland woonde.

Talenwonder Albert Vigoleis Thelen (1903-1989), geboren net over de Duitse grens, was een bohemien zoals je ze zelden meer tegenkomt. In 1931 arriveerde hij in Amsterdam, waar zijn Zwitserse geliefde Beatrice Bruckner werkte als gouvernante. Hij maakte er kennis met schrijvers als Menno ter Braak, Hendrik Marsman, Victor van Vriesland. Nog datzelfde jaar vertrok het paar naar Mallorca, maar het contact met de Nederlandse letteren bleef. Vanaf 1936 waren Thelen en Bruckner voortdurend op de vlucht voor de aanhangers van dictator Franco. Na de oorlog keerden ze vanuit Portugal terug naar Amsterdam, waar ze tot 1954 woonden.

Het verhaal wil dat Thelen destijds bij een goed glas wijn prachtig kon vertellen over zijn mediterrane avonturen. Op zeker moment zou uitgever Geert van Oorschot hebben geroepen: 'Mensch, schreiben Sie mir das mal auf.' Dat gebeurde. In 1953 debuteerde Thelen bij Van Oorschot met Die Insel des zweiten Gesichts. Een Nederlandse vertaling kwam er toen niet v…Lees verder

Zijn de waarschuwende woorden van de betrokken vertaler Wil Boesten over het prozalabyrint dat Thelen (1903-1989) schreef terecht? Ja en nee. Wie zich laat onderdompelen in dit boek (oorspronkelijk verschenen in 1956) vol 'verheven nonsens' komt als een Don Quichot later verfrist en verrijkt boven. De kern van deze voortdurend afdwalende vertelling: de armlastige schrijver/verteller Violeis woont in het naoorlogse Amsterdam en mag optreden als tolk en gids van de Braziliaanse rechtsgeleerde Pereira, bijgenaamd 'Bazetub'. De innerlijke en uiterlijke reis door Nederland is werkelijk fantastisch en groeit uit tot een satire. Een verrukkelijk boek vol zijpaden over de Haagse passage, de Hollandse mentaliteit, racisme, flaneren, sektarisch christendom en nog veel meer. Briljante vertelkunst van een Duitse balling. Thelen werd bekend met zijn romandebuut 'Die Insel des zweiten Gesichts' (1953, vertaald als 'Het eiland van het tweede gezicht', 2004).

Over Albert Vigoleis Thelen

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Okaufhold

Albert Vigoleis Thelen (Süchteln, 28 september 1903 - Dülken, 9 april 1989) was een Duits auteur en vertaler (hoofdzakelijk uit het Portugees), afkomstig uit het grensgebied met Nederland.

Leven

Thelen was de zoon van de boekhandelaar Louis Thelen en diens echtgenote Johanna Scheifes. Hij werd, evenals zijn drie broers, katholiek opgevoed. Zijn schoolopleiding verkreeg hij op de 'Volksschule' (1909-1913) en op de Kaiser-Wilhelm-Schule (1913-1918). Het gymnasium in Viersen bezocht hij slechts een jaar en verliet hij dus zonder diploma. Na enkele jaren te hebben gewerkt als technisch tekenaar bezocht hij in 1923 de textielvakschool in Krefeld. Op 30 oktober 1925 begon hij de studie germanistiek, filosofie en kunstgeschiedenis aan de Keulse universiteit. In het daarop volgende jaar zette hij zijn studie voort aan de universiteit van Münster, waar hij ook Nederlands studeerde. Bij zijn eerste pogingen literair werk te vervaardigen, koos…Lees verder op Wikipedia