Black History Month

Bib Sophia dekoloniseert: Gedurende de maand maart 2021 neemt Bib Sophia haar collectie en werking onder de loep, dit in samenwerking met 5 gemotiveerde residenten. 

Ange-Vanessa Nsanzineza, Awa-Alice Ba, Brenda Uwinbabazi, Lisette Ma Neza & Sachka Samuelle Vincent screenen gedurende Black History Month de collectie van Bib Sophia op gaten, miskopen, onevenwicht, inconsequenties en andere obstakels.

Op welke manier kunnen een hedendaagse collectie en een allesomvattend archief hand in hand gaan? Welke actieve rol speelt een bibliotheek in het verspreiden van de kennis die we rijk zijn? De residenten bekijken de huidige collectie met een kritisch oog en doen voorstellen om deze aan te passen. Daarnaast geven zij ook hun visie op een inclusiever beleid. Brenda Uwinbabazi, projectmedewerkster bij Muntpunt, deelt haar kennis en ervaring over Muntpunts dekolonisatietraject.

lisettescreencap

Een bib dekoloniseren, wat is dat?

Kijk hier de reportage

Het proces en resultaat van dit onderzoek worden tijdens twee publieksmomenten besproken.

mena sebu

Residenten in gesprek met Baudouin Mena Sebu

Kijk hier
kamal hedayat

Residenten in gesprek met Maryam Kamal Hedayat

Kijk hier

Met oog op archiefvorming & kennisdeling naar het bibliotheken- en andere publieke netwerken wordt een opname gemaakt van beide gesprekken. Daarnaast zullen bevindingen en voorstellen in de vorm van een reportage gedeeld worden met als doel als tool te dienen voor eigen dekolonisatietraject als dat van andere instanties.

 

Ben Benaouisse verzorgt gedurende de maand maart de expo in Bib Sophia.

 

Werk van Ben Benaouisse

Black History Month (BHM)

Black History Month is een jaarlijkse viering van de veerkracht van de zwarte gemeenschap in het heden en het verleden. Het is een poging om de manier waarop we het verleden en het heden vertegenwoordigen, te transformeren door middel van gesprekken, uitwisselingsmomenten, lezingen, film, debat, performances en expo. Hierbij is de inzet om de geschiedenis eerlijker en inclusiever te maken. Een geschiedenis van ons allemaal, ongeacht onze socio-economische, etnische of culturele achtergronden. De uiteindelijke drijfveer is het belang aantonen van het recht op cultuur voor iedereen in onze samenleving.

Oprichters van BHM Belgium zijn Aminata Ndow & Mohamed Barrie. Gedurende de maand maart coördineren zij met O.S.U. vzw events, happenings en tentoonstellingen in Antwerpen, Gent, Mechelen, Limburg, Brussel en Schaarbeek door samenwerkingen met partners, lokale teams en vrijwilligers.

Meer over Black History Month Belgium

screenshot

Wie werkt mee?

Ontdek het hier