Black History Month!

Februari & maart staan in het teken van Black History Month!

Met Anne-Sophie Opara & Kavena Gomos als 'artists in residence'

 

Black History Month is een Amerikaans concept dat ondertussen door jongeren met Afrikaanse roots in de diaspora is overgenomen. Sinds maart 2018 wordt het ook georganiseerd in Antwerpen door jongerenvereniging BHMantwerp. Black History Month Antwerp staat dit jaar in het teken van zwarte kunst, als verzetsvorm en als weg naar bevrijding. Doorheen de maand maart wil BHM door middel van muziek, dans, poëzie, podiumkunsten, film, panels, … jonge Afro-Belgen dichter brengen bij kunst waarin ze zichzelf kunnen herkennen en waardoor ze geïnspireerd kunnen worden. Black History Month Antwerp wil hen, en iedereen die interesse heeft, aanmoedigen meer zwarte kunst in België op te zoeken.

Bibliotheek Schaarbeek wil in 2019 inzetten op thema’s als gender, identiteit, gelijkheid en dekolonisatie omdat deze thema’s in de leefwereld van jongeren en ook in de maatschappij dringend aandacht vragen en bespreekbaar moeten gemaakt worden. Dit jaar gaan we als eerste Brusselse bibliotheek de samenwerking met de jongerenorganisatie BHMantwerp aan en organiseren we in Schaarbeek een Black History Month. Ook in onze collectie leggen we de nadruk op deze thema's.

Doel is om kinderen, jongeren en andere bibliotheekbezoekers te sensibiliseren rond het thema en (de)kolonisatie bespreekbaar maken.

Twee jonge kunstenaars uit Brussel, Anne-Sophie Opara en Kavena Gomos,  komen  als “Artist in Residence” gedurende de hele maand in de bibliotheek illustraties en poëzie maken.

Op 2 maart  tussen 10u & 13u is het vernissage in de bibliotheek. We openen de tentoonstelling met toeters & bellen. Kavena brengt een muzikaal intermezzo met het resultaat van zijn werk de voorbije maand. Wie wilt kan zich inschrijven voor de rondleidingen door Anne-Sophie Opara of gewoon met haar dieper ingaan over haar werken.

De kleinste bezoekers (en hun ouders) kunnen genieten van een voorleesmoment door Anne-Sophie Opara uit haar nieuwe kinderboek “Mama is zwanger”. Een boek over een meisje uit een multicultureel gezin.

De resultaten blijven de hele maand maart te bezichtigen in de bibliotheek.

 

GRATIS. Inschrijven voor de rondleiding bij Maryam Hedayat!