Beleid

De bibliotheek van Schaarbeek is een trefpunt voor alle inwoners. 

Het beleid van de Nederlandstalige Gemeentelijke Openbare Bibliotheek van Schaarbeek is in handen van het Gemeentebestuur van Schaarbeek.

Onder de goede zorgen van Schepen Adelheid Byttebier zet het personeel van de bib zich dagdagelijks in om alle gebruikers, Schaarbekenaren en niet-Schaarbekenaren, Nederlandstaligen en anderstaligen een goede en vriendelijke dienstverlening aan te bieden en actief te werken aan projecten die het lezen bevorderen. Hierbij worden we geholpen door vrijwilligers en vele andere helpende handen.

In samenwerking met alle culturele partners binnen deze gemeente streeft de bib ernaar niet alleen binnen de eigen instelling maar ook daarbuiten zichtbaar en aanspreekbaar te zijn. 2018 wordt dan ook het jaar van de samenwerking en het smeden van nieuwe allianties, niet vooraleer we de eigen collectie  en de infrastructuur een boost hebben gegeven.  De toegankelijkheid van de collectie wordt het paradepaardje de eerste helft van 2018. De herinrichting van de bibliotheek en de nieuwe signalisatie wordt een feit vanaf eind april en heeft voor ogen: de leesbaarheid en de gebruiksvriendelijkheid van de collectie. De tweede helft van het jaar 2018 kunnen nieuwe projecten met ‘derde partners’ het licht zien. 

De bibliotheek is een open huis in Schaarbeek. De bibliotheek wil een rustpunt zijn in de stad en in het bijzonder een laagdrempelige vrijplaats voor kinderen, jongeren en volwassenen. Wij willen Schaarbeek en omstreken slimmer, socialer en creatiever maken, zodat iedereen goed uitgerust is voor de eisen die onze hedendaagse samenleving stelt. De bibliotheek wil mensen uitdagen het beste uit zichzelf te halen door te lezen en te blijven leren, gedurende het hele leven. Dat doen we door kennisdeling en kenniscreatie te stimuleren. Samen met onze partners en met inzet van onze mensen, ons enthousiasme en onze collectie. Altijd in dialoog met de gemeente, met de stad. Via onze eigentijdse collectie willen we betekenis toevoegen aan het leven van onze bezoekers, iets in gang zetten, verhalen en verschillende perspectieven brengen en zo bijdragen tot het vergroten van de leefbaarheid voor elk persoon. Onze collectie streeft er naar om een realistische weerspiegeling te zijn van haar omgeving.